Nice Yeni Başlangıçlar - Türkçe E-Kitap
- Cem Tanriover
- Jul 17, 2020
- 2 min read
TOPLUMSAL VE KİŞİSEL ÇIKARLARIMIZI
BERABERCE KORUMAK İÇİN
SEÇİLEN HIKAYELERIN
ÖNEMİNE İTHAFEN
Nice Yeni Başlangıçlar
Dünyasına
Hoşgeldiniz!
BENDEN BİZE YOLCULUĞUNDA SANAT VE EDEBİYAT, kendimiz ve başkalarıyla yeniden bağlantı kurmamıza yardımcı olacak naçizane bir örnek olarak, kültürlerarası
zengin mitleri, masalları, ve hikayeleri ortaya çıkarıyor. Bu bağlamda, 3 farklı heykeltraş tarafından, farklı zamanlarda yapılmış, farklı kültürlere hitap eden 3 farklı heykeli yorumluyor. Bu yorumlar birbirleriyle anlamsal olarak ilişkilendirip, hem bireysel hem de toplumsal ilişkilerin kesiştiği noktaları öne çıkarıyor.
KOBO elektronik kitap olarak okuyucularıyla buluşan kitap, İngilizce olarak geçen ay AMAZON platformundan piyasaya çıkan Many Many Beginnings kitabının ardından bir ikinci dile çevrilmiş bu baskısının, ülkemizde “sosyal bilimler” üzerine düşünmenin hızlandığı bir döneme rastlamıştır. Bundan, çalışmalarının önemli bir kısmını “sosyal bilimler”in felsefi temelleri üzerine gerçekleştirmiş bir yazar olarak elbette sevinç duyuyorum.
Hayatın Kırılma Anları ana teması, bu heykellerin etrafında anlatılan öyküler ve yapılan yorumların merkezinde, hepimizin ortak sorunu olarak ele alınıp, hayatımızda sadece bazı şeyler ters gittiğinde değil, tam aksine hayatın içindeki her döngüde, hepimizi, o anın içindeki fırsatları daha net görüp, yakalamamız için güçlendiriyor. Bu bağlamda, sanat ve edebiyatın yol göstericiliği öne çıkıyor. Bir nevi pusula görevi gören bu alanları, günlük hayatımızda nasıl kullanabileceğimiz örneklendirilirken, bir yandan da sanat ve edebiyatın istemeden ya da bilinçli bir şekilde, bizi gâfil avlayabileceği gerçeğine karşı nasıl dikkatli olunuru konu alıyor. Okurunu, tehlikeli virajlarda savrulmaması için dümenin başına geçerek, Hayat-Ölüm-Hayat döngüsünde takıldığı dönemlerde tekrar aktifleştirip topluma geri kazandırıyor. Böylece aslında sadece kendimize değil, bunu başaramayanlara da el uzatabileceğimizden ilham alıp, hepimizin bildiği; ırk, sınıf, renk, ideoloji fark etmeksizin savunmasız kalabildiğimiz anları birliktelikle atlatabileceğimiz gerçeğinin altını çiziyor.
Bu eserlere ve hikayelere odaklanarak, okuyucu görsel ve yazı formunun harmanlanmış etkisiyle kendini de inceleme fırsatı yakalıyor. Böylece toplum ilişkisini, dayanışma duygusuyla pekiştirip, aynı zamanda da bu duyguya hem bilinç hem de bilinçaltı dünyasında ayna tutuyor. Öznelliğimizi korumak, kendi çıkarlarımız ve kendi iyiliğimiz için işe yaramayan düşüncelerden uzak kalmak adına, içe dönerek, ruhumuzdaki verimli ve hayat veren kaynaklardan beslenmeyi içselleştiriyoruz. Çünkü eğer içselleştirmeden sadece tepki verirsek, unuturuz. Unutursak gelişmemiz daha uzun zaman alır, hatta mümkün bile olmayabilir.

Bu kitap, birçok sosyolog ve toplumbilimci tarafından harmanlanmış bilim anlayışına, bu anlayışın dayandığı felsefi temellere ve tarihsel arka plana, bilgi kuramı ve bilim felsefesi açısından, bilginin niteliği, değeri ve bağlı olarak kültür bilimlerinde gerçeklikle teorinin evliliği, empiri-kuram ilişkisi sorunu çerçevesinde betimleyici ve eleştirel bir yaklaşım denemesi olmak ve kişi ve toplum psikolojisinin ve sosyolojisinin günümüzdeki global ekonomik tahribat ile olan iç içe geçmiş ilişkisinin temellerinin ancak böyle bir felsefi yaklaşım altında gerçek boyutlarıyla kavranılabileceğini göstermek istemektedir. Bu doğrultuda, kitabın yararcı ve eleştirel olmak üzere, iç içe amacı okuyucusu için kendisi ile olan içsel iletişimi ve ilişkisiyle olduğu kadar toplum ile kurduğu ilişkisi için de güzel nice yeni başlangıçlara vesile olmasıdır.
Kommentare